SIEMACHA

Tworzymy otwarte, zasobne i uczące się społeczności oparte na wolnym wyborze, szczerym dialogu i poszanowaniu zasad.


Przejdź do siemacha.org.pl

lub wybierz obszar, który Cię interesuje
TERAPIA
Siemacha Bar

Kulinarna Akademia SIEMACHY

Z miłości do zdrowego jedzenia i chęci dzielenia się przyjemnością gotowania powstał projekt Kulinarnej Akademii SIEMACHY. W trakcie cyklu warsztatów wychowankowie wszystkich placówek całodobowych Stowarzyszenia, czyli ponad 150 osób, poznają zasady savoir vivre przy stole czy zdrowego odżywania.


Projekt ma na celu poszerzenie wiedzy oraz świadomości dzieci na temat wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie, a także przyczynić się do kształtowania zdrowych nawyków zarówno żywieniowych, jak i sportowych.

Uczestnicy projektu dowiedzą się jak wybierać zdrowe produkty, a co więcej nauczą się komponować posiłki, tak by były one w pełni wartościowe i dostosowane do ich wieku. Przyczyni się to do zapobiegania otyłości i innych chorób wynikających ze złego odżywiania się oraz braku aktywności.

Dzięki kulinarnym eksperymentom przekonają się o szkodliwości wysoko przetworzonych produktów spożywczych, takich jak chipsy, jedzenie fast foodowe, słodzone i aromatyzowane napoje.

W ramach Akademii powstanie książka kulinarna przygotowana na podstawie przepisów wychowanków SIEMACHY dla dzieci, a także film promujący ideę zdrowej kuchni. Wszystkie przewidziane w projekcie działania mają na celu obudzić dziecięcą wyobraźnię, uruchomić kulinarną fantazję, a wspólne spożywanie posiłków pomoże ukształtować nawyki savoir vivre przy stole.

Cykl dwumiesięcznych warsztatów będzie prowadzony przez specjalistów z zakresu dietetyki, profesjonalnych kucharzy czy zasad dobrych manier.

Zajęcia w placówkach SIEMACHA
Spot 24/7


Kraków, ul. Cieślewskiego
Uczestnikami warsztatów będzie młodzież w wieku 13-22 lat. Dzięki udziałowi w tym projekcie poznają poszczególne grupy składników pokarmowych. Przedstawiony im zostanie ich wpływ na poszczególne funkcje organizmu oraz zagrożenia płynące z powstawania niedoborów pokarmowych. To będzie nauka poprzez zabawę i praca na prawdziwych produktach spożywczych, dzięki temu uczestnicy będą prawidłowo komponować posiłki zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania oraz ukształtują świadomość żywieniową.

Kraków, ul. Deszczowa
Zajęcia zostaną podzielone na dwie grupy wiekowe. Podopieczni SIEMACHY poznają piramidę żywieniową, dowiedzą się jak komponować posiłki i w trakcie zabawy nauczą się wybierania zdrowszych odpowiedników w swojej diecie. Zajęcia zakończą się wspólnym posiłkiem w jednej z krakowskich restauracji.

Kłaj
Każdy uczestnik warsztatów pozna rolę spożywania śniadań w racjonalnym żywieniu i będzie potrafił zaplanować zbilansowany posiłek. Wszyscy wychowankowie  na podstawie analizy swoich jadłospisów wyeliminują błędy żywieniowe i wprowadzą do swojej diety produkty polecane przez dietetyka. Podczas zajęć dzieci zaplanują jadłospis wigilijny, przygotują listę zakupów i nauczą się jak właściwie zachowywać się przy stole.  

Lubień
Część praktyczna zostanie zrealizowana w restauracji Garkuchnia w Myślenicach, restauracji Legendario w Myślenicach oraz w Zespole Szkół  Ogólnokształcących i Zawodowych im. Bohaterów Monte Cassino w Lubniu. W szkole zajęcia przeprowadzi nauczyciel przedmiotów zawodowych z zakresu hotelarstwa (savoir-vivre), żywienia oraz usług gastronomicznych. Natomiast w restauracjach wychowankowie i wychowawcy będą uczestniczyć w warsztatach pod okiem szefów kuchni oraz właścicieli restauracji.

Odporyszów
Wychowankowie w trakcie 8 zajęć nauczą się przygotowywania zdrowego posiłku w ciągu dnia czy deserów. Poznają wartości witamin i ich wpływ na organizm, usłyszą jak zachowywać się przy stole i nakrywać go w odpowiedni sposób.

Wrocław, ul. Chopina 
Pierwsze zajęcia dla wychowanków dotyczyły poznania mechanizmów fizjologicznych odpowiedzialnych za uczucie głodu i sytości oraz norm żywienia dzieci i młodzieży. Przed nimi kolejne spotkania, w trakcie których dowiedzą się o prawidłowych zasadach komponowania posiłku i doborze odpowiednich produktów spożywczych.

Wrocław, ul. Dworcowa i ul. Hercena
W formie wykładów i ćwiczeń dzieci poznają fizjologiczne podłoże ośrodka głodu i sytości, a także zasady prawidłowego odżywiania się. Wychowankowie zostaną poddani analizie składu i masy ciała. Blok warsztatów zakończy się spotkaniem dotyczącym najpopularniejszych diet, m.in. zgodnej z grupą krwi czy śródziemnomorskiej piramidy żywieniowej.

Kulinarna Akademia SIEMACHY